Skip to content Skip to footer

Analiz

Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler

Yazar: Taleh ALİYEVII. Karabağ Savaşı ve Ermenistan’ın Barış Karşıtı Politikası:27 eylül 2020’de Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan “Demir Yumruk’’ operasyonuyla Azerbaycan-Ermenistan arasında II. Karabağ Savaşı başladı. Azerbaycan 30 yıla yakın bir zaman içerisinde topraklarının %20’sini işgal eden Ermenistan ile müzakereler yoluyla sorununu çözmeye çalışsa da bu adımlar işe yaramamıştır. 2020 Eylül ayında başlayan ve…

Çin: İran ile Suudi Arabistan Arasındaki Diplomatik Köprü

GirişArabuluculuk mekanizmasının uluslararası ilişkilerde kendine özgü bir ağırlığı mevcuttur. Bu kavramı her zaman kullanıma hazır olan bir çeşit “silah” olarak düşünmek mümkün. Arabuluculuk, tarafsız bir kişinin, yani arabulucunun, tarafların görüşmeler yoluyla bir anlaşmaya varmalarına yardımcı olmaya çalıştığı bir süreçtir. Arabuluculuk yapan ülke ile taraflar arasındaki ilişkiler normal düzeyde olmak zorundadır. Arabuluculuk genellikle devletler arasındaki diplomatik…

Nijerya’da Devam Eden Kaynak Laneti

Yazar: Deniz ERBEKKaynak Laneti Teorisi Nedir?Kaynak Laneti Teorisi, petrol/doğalgaz ya da maden zenginliği ile yavaş iktisadi büyüme arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu savunarak, özellikle doğal kaynak rezervi fazla olan ülkeler üzerine odaklanır. İlgili teoriye göre, bir emtia patlaması sonucunda diğer sektörlerin yatırım yapmak için nispeten cazibesini kaybederek, artan gelir dalgalanmalarına yol açar ve bunun…

Arap Birliği’nin Gazze Planı Uygulanabilir Görünüyor mu?

Yazar: Ahmet MEMİŞArap Birliği, Orta Doğu’daki siyasi, ekonomik ve sosyal meselelerde önemli bir rol oynamaktadır. Arap Birliği, özellikle Filistin ve Gazze’ye yönelik birçok barış ve çözüm önerisi sunmuştur. Bu çalışmada, Arap Birliği’nin Gazze’ye yönelik sunduğu planı ve bu planın bölgedeki siyasi etkileri incelenecektir. Gazze’deki insani kriz ve siyasi gerilimlerin ışığında, Arap Birliği’nin çözüm önerileri…

İsrail’in PKK/YPG Desteği: Bölgesel Güvenliği Tehdit Eden Politika

Yazar: Meryem HARAÇİsrail ve terör örgütü PKK arasındaki ilişkiler yıllardır tartışılan bir konu olmaya devam etmektedir. 2025 yılı itibarıyla bölgedeki değişen dinamikler, terör örgütü PKK’nın geleceği, İsrail’in bölgedeki stratejik hedefleri ve Türkiye’nin güvenlik politikaları açısından kritik bir dönüm noktası yaratmıştır. Özellikle Türkiye, terör örgütü PKK tehdidini bertaraf etmeye yönelik askeri ve diplomatik hamlelerini artırırken,…
Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği

Hakkımızda

Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği, diplomasi ve uluslararası ilişkiler alanında derinlemesine bilgi edinmek, sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında araştırmalar yapmak, bilgiyi işlevsel hale getirerek akademik yayınlar yapmak, seminer, konferans ve eğitim faaliyetleri düzenlemek amacıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.

This Pop-up Is Included in the Theme
Best Choice for Creatives
Purchase Now